Dýňová sezona
Aktuálně Jídlo a recepty Podzim vaří

Dýňová sezóna – sklizeň a využití dýní

Dýňová sezóna je tady! S podzimem přichází i sklizeň tykviček a dýní. Ať už pěstujete dýně na jídlo nebo na okrasu, dnes se dozvíte, jak s nimi naložit.

Ovoce nebo zelenina?

Stejně jako u rajčete padá u dýní stejný dotaz „Je to ovoce nebo zelenina?“ Dýně patří do čeledi tykvovitých a řadí se mezi zeleninu, která je pěstovaná hlavně pro své plody nebo i na okrasu. A proč je dýně tak oblíbená? Obsahuje spousty vody, vlákniny a draslíku. Jedná se tedy o velice výživnou plodinu, která se skvěle hodí na dobití energie a na hubnutí. Dýně totiž obsahuje méně než 20 kcal na 100 g.

sklizeň dýní
podzimní sklizeň dýní

Jedlé nebo okrasné dýně?

Dýně oddělujeme na okrasné dýně a dýně určené ke konzumaci. Ne, že by byly ty okrasné dýně jedovaté, ale nemají takovou skvělou chuť jako dýně jedlé a bohužel ani správnou výživovou hodnotu.

zdroj fotky: kucharkaprodceru

Jedlé dýně

Z jedlých dýní můžete ukuchtit spousty slaných i sladkých dobrot. Dříve se z dýně dělaly pouze kompoty s angreštem nebo ananasem, ale nyní najdete spousty receptů zaměřených právě na tuto podzimní královnu. Zkoušeli jste například pečenou dýni, dýňové rizoto nebo dýňové pyré? Milovníci sladkého si také přijdou na své díky dýňové marmeládě, muffinům z dýně nebo pečené dýni na sladko.

Není však dýně jako dýně. Tady je pár nejznámějších druhů jedlých dýní.

Dýně Hokaido

Už podle názvu můžete tušit, že se jedná o dýni původem z Japonska. Hokaido je velice oblíbenou menší dýní, která se vyznačuje jemnou lehce oříškovou chutí a malým vzrůstem. Je to jediná dýně, kterou můžeme tepelně upravit včetně slupky. Já osobně ji používám do krémových polévek a do pyré jako přílohu k masu. Ale v kuchyni se hojně využívá i do rizota, buchet, marmelád, do omáček nebo samostatně na gril nebo jako pečená varianta hlavního bezmasého jídla. A jak ji poznáte? Je to malá dýně s oranžovou slupkou, která váží okolo 1-2 kg. Její zelená příbuzná je více zploštělá, trochu žebernatá a může mít váhu až 3 kg.  

Hokaido má kromě dužiny i semínka, která obsahují spoustu zinku. A jsou výborné orestované na pánvičce.   

Tip: vyzkoušejte podzimní zahřívací polévku z dýně Hokaido

Muškátová dýně

Tato dýně pochází z Mexika a vzhledem k tomu, že se dobře vydlabává, používá se spíše jako Halloweenská ozdoba než jako kulinářská dobrota. Muškátová dýně váží přes 4 kg a vyznačuje se sytě oranžovou dužinou. Její slupka hraje všemi barvami – může být zelená, oranžová, ale i hnědá.  Díky své chuti se používá hlavně do orientálních jídel a k přípravě dušených pokrmů. 

Máslová dýně

„Butternut“ neboli máslová dýně pochází z Ameriky a je to poddruh dýně muškátové. Na rozdíl od ostatních dýní má máslová dýně hruškovitý tvar a minimum semínek. Většinu této dýně tvoří právě chutná sytě oranžová dužina, která voní a chutná jako máslový oříšek. Máslová dýně má stejně jako všechny jedlé dýně spoustu vitaminů a bílkovin, ale vyznačuje se i malým množstvím sacharidů a tuků, proto je skvělá i při hubnutí. Máslovka z těla vylučuje nadbytečnou vodu, snižuje krevní tlak, pomáhá léčit problémy s močovými cestami apod. Máslovou dýni pro svou sladší chuť můžete použít do džemů a marmelád, do kompotů a džusů. Ale skvěle se hodí i do omáček, nádivek, polévek, těstovin nebo jako grilovací pochoutka.

Doporučuje se i do dětského jídelníčku pro své zdravé složení a sladkou chuť.

Špagetová dýně

Za mě snad nejvtipnější a nejzajímavější jedlá dýně, kterou můžete vidět. Proč? Protože se pod tvrdou pod slupkou skrývá vláknitá dužina, která po uvaření vypadá jako balíček špaget. Opravdu. Špagetová dýně se vyznačuje kulovitým nebo protáhlým tvarem a krémovou, žlutou nebo oranžovou slupkou, která po dozrání ztvrdne. Váha dýně je okolo 3 kg.   

Okrasné dýně

Dekorativní dýně jsou pěstované prvotně na ozdobu balkonů, zahrad nebo bytů. Sice nejsou jedovaté, ale chuťově dobré také nejsou. Okrasné dýně se doporučují nejdříve před zdobením pořádně vysušit, aby Vám neplesnivěly.

dekorativní dýně
dekorativní dýně

Jak na to?

  1. Dýně nejdříve omyjeme mýdlovou vodou.
  2. Rozložíme je na suché místo tak, aby se navzájem nedotýkaly.
  3. Podle velikosti dýně sušíme cca 1-3 týdny. Po pár dnech vždy dýně otočíme.

Je důležité hlídat, aby nezačala dýně plesnivět. Pokud uvidíte na dýni plíseň, okamžitě ji vyhoďte, aby nechytly plíseň i okolní dýně.

A jaké jsou nejznámější okrasné dýně?

  • Andělská křídla
  • hvězdicové Galaxy of stars F1
  • oranžové dýně Jack be little
  • dlouhokrké Crookneck nebo-li Labutěnky
  • zeleně pruhované Sweet dumplings

A jak okrasné dýně využít? To se dozvíte v článku 30 podzimních dekorací.

.

další články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *