Není nic krásnějšího než pohled na zlatavé kousky kuřecího masa a linoucí se vůni z trouby. Dnes si upečeme medové kuřecí paličky v lehce pikantní marinádě.
Recept na Bylinkové kuře se šťouchaným bramborem měl úspěch, tak jsem zkusila i další šťavnaté kuřátko. Tentokrát si můžete pochutnat na medových kuřecích paličkách z trouby. A jako přílohu můžete vyzkoušet opečené nebo šťouchané brambory, hranolky anebo jako já – bramborovou kašičku z rendlíčku.
Šťavnaté kuřecí medové paličky s bramborovou kaší
obtížnost: snadné
doba přípravy: cca 1 hodina + 1-8 hodin marinování

budeme potřebovat (recept na 2 porce):
na kuřecí paličky:
- 4 kuřecí paličky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1-2 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka sladké mleté papriky
- 1 stroužek česneku
- špetka chilli koření
- sůl, pepř
na přílohu:
- necelých 0,5 kg brambor
- trochu mléka
- trochu másla
- sůl
- vodu
jdeme kuchtit:
- Nejdříve si připravíme marinádu do větší mísy, kterou můžeme zavřít. Smícháme sojovou omáčku, med, olivový olej, na jemno nasekaný česnek (může být i prolisovaný lisem na česnek), špetku sladké papriky a chilli koření.
- Omyjeme si kuřecí paličky a popřípadě z nich odstraníme tučnou část a chlupy – kůži necháme. Omyté paličky z obou stran rovnoměrně posypeme solí a pepřem a vložíme do misky s marinádou. Mísu zavřeme a dáme do ledničky na minimálně 1 hodinu, ale ideálně přes noc, aby se marináda dobře vsákla do masa.
- Pokud máme maso dostatečně dlouho v marinádě, naskládáme ho do pekáčku a přelijeme zbylou marinádou. Pekáček přikryjeme pokličkou nebo alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě cca 200°C přibližně 35-45 minut.
- Jak už jsem psala – jako přílohu můžete mít šťouchané brambory s cibulkou, opečené americké brambory nebo klasické smažené hranolky. Já zvolila bramborovou kaši. Pokud máte jinou přílohu, můžete tento krok přeskočit a pokračovat bodem 6. Pokud chcete kašičku, tak můžete pokračovat ve čtení tohoto kroku.
- Zatímco se nám maso peče, můžeme si oloupat brambory a uvařit je do měkka. V mikro-vlnce si trošku ohřejeme mléko, které společně se solí a máslem pomalu přidáváme do uvařených brambor. Umixujeme do hladké kaše a přikryjeme, aby byla kaše teplá.
- Po cca 45 minutách pokličku nebo alobal z pekáčku sundáme, přelijeme maso znovu marinádou a pečeme dalších 15 minut odkryté. Během této doby se vytvoří křupavá zlatavá kůrčička.

A poté můžeme naložit na talíř a podávat! Pokud se divíte, proč mám tak barevnou kaši – použila jsem fialové “Mikulášské brambory pro zlobivé děti”, které jsem koupila v prosinci v Albertu 😀
Líbí se Vám recept na kuřecí medové paličky? Sledujte i nadále rubriku Jídlo a recepty, kam budu postupně přidávat další a další ověřené recepty!