šunkofleky jako od babičky
vaří

Šťavnaté šunkofleky jako od babičky

Dnešní recept je jednoduchý na přípravu, ale zároveň hrozně dobrý. Navíc pokud bydlíte ve dvou lidech, tento oběd vám vystačí na celý víkend. Jdeme na šťavnaté šunkofleky jako od babičky.

Kde a kdy vznikl název Šunkofleky? Těžko říct, v jakém roce se začal tento pokrm připravovat, ale vím, že jídlo pochází původně z Rakouska. Samotné slovo “šunkafleky” nebo “šunkofleky” je odvozeno od zastaralého rakouského slova Schunkeflecken (šunkové flíčky). Ale samotné těstoviny mají samozřejmě původ v renesanční Itálii.

Budeme potřebovat: (2 porce)

•             flíčky 250 g (těstoviny – já používám mašličky Farfalle)

•             uzené maso 200 g

•             3 vejce

•             cibule

•             máslo

•             pepř, sůl,

•             šlehačka na vaření

•             podle chuti můžeme přidat červenou řepu nebo kyselou okurku

šunkofleky jako od babičky
šunkofleky jako od babičky

Způsobů pro přípravu šťavnatých šunkofleků je opravdu hodně, ale já si vybrala ten, který ušetří čas a zároveň je nejchutnější.

Jdeme kuchtit:

1. Dáme si uvařit vodu na těstoviny, do které přidáme sůl. Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky. Jakmile se voda začne vařit, přidáme do ní mašličky a kousky uzeného masa. Někdo uzené maso do vařící vody nepřidává, ale za mě to je škoda. Uzené maso totiž těstoviny krásně provoní.

2. Zatímco se nám vaří těstoviny s uzeným, nakrájíme si cibuli, kterou zpěníme na pánvičce na másle. Do stejné pánvičky potom krátce osmažíme i vařené uzené maso z hrnce.

šťavnaté šunkofleky

3. Připravíme si pekáček, do kterého přidáme osmahnutou cibulku, hotové flíčky a lehce osmažené uzené maso. Do ještě teplé směsi přidáme trošku másla, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

4. Po důkladném promíchání, polijeme naši směs v pekáčku rozšlehanými vejci. A dáme péct do předehřáté trouby na cca 20-30 minut při teplotě 180°C (pozor, záleží na troubě).

5. Po cca 20 minutách polijeme šlehačkou a dáme zapéct na dalších cca 10 minut.

šunkofleky

6. Naše šťavnaté šunkofleky jsou hotové! Můžeme použít nakládanou červenou řepu nebo kyselé okurky jako přílohu. Dobrou chuť.

Vyzkoušejte i další recepty – vše najdete v rubrice Jídlo a recepty

další články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *