Thajská pikantní polévka
Jídlo a recepty oběd polévky vaří večeře

Thajská pikantní polévka podle Sabči

Vždycky jsem milovala lehce pikantní jídla. Ale Thajská pikantní polévka mě dostala do kolen. Recept je lehce upravený na naše české podmínky. Chuť Thajska může být nyní i u Vás doma.

S přítelem jezdíme občas na pikantní Thai curry polévku do vietnamského bistra. Pokusila jsem se napodobit jejich recept a lehce upravit na naše české podmínky, takže veškeré ingredience seženete i v Čechách.

Tento recept obsahuje zázvor, takže doporučuji pro podzimní chladné dny, protože tahle polévka Vás opravdu zahřeje!

asijská kuchyně je výborná
Thajská pikantní polévka podle mého upraveného receptu

Chcete vyzkoušet pikantní polévku na asijský způsob? Rozhodně doporučuji vyzkoušet tento upravený recept!

Thajská pikantní polévka podle Sabči

obtížnost: střední obtížnost
doba přípravy: 30 minut
způsob přípravy: vaření, smažení, dušení

Ingredience:

  • 2 ks mrkve
  • trocha olivového oleje
  • bambusové výhonky (Asijský týden v Lidlu)
  • žampiony
  • krevety (nebo kuřecí maso, pokud neholdujete rybám)
  • kokosové mléko
  • máta
  • koriandr
  • červená kari pasta (koupíte například na eshopu Grizly)
  • mletý zázvor
  • šťávu z limetky
ingredience na thajskou pikantní polévku
ingredience na pikantní polévku

Bambusové výhonky seženete v Kauflandu, ve vietnamských večerkách nebo na internetu. Já si kupuji bambusové výhonky a kokosové mléko v Lidlu, když mají Asijský týden.

Kari pasta je nejdůležitější součástí polévky – bez ní nebude tak pikantní a lahodná. Bohužel jsem kari pastu nesehnala v žádném supermarketu kromě Kauflandu. Ale zakoupila jsem si červenou kari pastu v kelímku na eshopu Grizzly. Seženete tam 1 kg červené kari pasty za 159 Kč.

červená kari pasta

Mátu si pěstuji sama v koflíku na balkoně, ale seženete ji všude – včetně koriandru.

Krevety nakupuji už oloupané, předvařené a hluboce zmražené. Ale ne každý má rád mořské plody. Pokud chcete verzi pro každého jedlíka, můžete použít kuřecí prsa místo krevet.

příprava Thajské pikantní polévky

Nejdříve si připravíme veškeré ingredience: Oloupeme mrkev, kterou nakrájíme na nudličky, očistíme krevety (popřípadě kuřecí maso), očistíme a nakrájíme žampiony na plátky.

Na velkou pánev si dáme trochu olivového oleje a osmažíme na něm na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme trochu bambusových výhonků a trochu vody z bambusových výhonků. Pánev přiklopíme pokličkou a ingredience podusíme.

Po chvilce dušení, odklopíme pokličku a k mrkvi a bambusovým výhonkům přidáme krevety (kuřecí maso) a žampiony. Vše důkladně zamícháme a opět chvíli podusíme.

Polévku zalijeme kokosovým mlékem a pořádně promícháme. Nakonec přidáme ještě trochu kari pasty, nakrájenou mátu a koriandr a zakápneme limetkovou šťávou. Já přidávám ke konci vaření ještě trochu mletého zázvoru.

Když máme veškeré ingredience v pánvi, stáhneme plamen (nebo stupeň na indukční desce) a chvíli polévku povaříme, aby se nám důkladně promísily ingredience a rozvinula se chuť.

pikantní polévka s kokosovým mlékem
hotová thajská pikantní polévka

Polévku můžete ozdobit snítkou máty.

další články

1 Comment

  1. El-Mordo says:

    Jo, thajské jídlo je moc dobré. Ale holka na to musí mít fakt koule, aby do toho vaření šla 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *