blog plný života
vaří

5 receptů na nejskvělejší vánoční perníčky

Blíží se Vánoce a s ním i vůně čerstvě upečených vánočních perníčků. V dnešním článku vám ukážu 5 receptů na nejskvělejší vánoční perníčky, polevu a perníkové koření.

Bez vůně vánočních perníčků si nedokážu představit prosinec a adventní čas. Ať už perníčky pečete vy nebo vaše rodina, vždy jsou vděčným kouskem cukroví. Dnes Vám ukážu 5 receptů na vánoční perníčky, které stojí za to vyzkoušet.

Na konci článku najdete i recept na perníkové koření a klasickou polevu na zdobení.

 

Anýzové vánoční perníčky

Tento recept se výborně hodí pro zapomnětlivější jedince, kteří si na pečení vzpomenou pár dní před Vánoci a chtějí dokonalé a hlavně měkké perníčky. Anýzové perníčky jsou voňavé, lahodné a hlavně hned měkké.

vánoční perníčky anýz

Postup:

Nejdříve si rozdělíme zvlášť do misky žloutky a zvlášť bílky. V misce promícháme med, cukr, máslo a žloutky. Následně přidáme mléko a všechno koření. Veškeré ingredience v míse důkladně promícháme a přidáme mouku a ušlehaný sníh z bílků.

Všechny přísady dobře zapracujeme do sebe a z těsta uděláme bochníček, který vložíme do moukou vysypané nádoby. Těsto přikryjeme a necháme odpočívat přibližně 12 hodin na dně lednice.

Druhý den těsto vyválíme na tloušťku asi 3 až 4 mm a můžeme vykrajovat různé tvary podle formiček. Vánoční perníčky pečeme přibližně 7-10 minut při teplotě 170 stupňů. Ještě horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku, dáme vychladnout a můžeme zdobit.

Na zdobení můžeme použít cukrovou polevu, dortové perličky, zdobící barevné posypky apod.

 

Vánoční perníčky s perníkovým kořením Vitana

Pokud se u vás doma koření v podobě badyánu, hřebíčku, skořice a anýzu běžně nenachází, můžete vyzkoušet recept na vánoční perníčky s již hotovou perníkovou směsí od Vitany.

Gingerbread

Postup:

Do velké mísy nejdříve nasypeme veškeré sypké ingredience, které následně důkladně promícháme. Potom přidáme veškeré “mokré” suroviny a vše důkladně promícháme a zapracujeme na měkké vláčné těsto.

Takto připravené těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a důkladně zapracujeme, aby se chovalo podobně jako plastelína. Takto připravené těsto obalíme do potravinářské folie a necháme alespoň dva dny v lednici uležet.

Po dvou dnech si těsto rozválíme na cca 3 až 4 mm placku, ze které vykrajujeme perníčky. Vykrojené kousky dáváme s rozestupy na plech a pečeme asi 8 – 10 minut při teplotě 170 stupňů.

Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku. Perníčky necháme vychladnout a následně zdobíme bílou polevou.

 

Kávové vánoční perníčky

perníčky

Postup:

Celá vejce utřeme s cukrem do pěny, do které vmícháme rozpuštěné máslo a po lžicích uvařenou černou kávu. Následně přisypeme veškeré sypké ingredience přes sítko do mísy.

Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v ledničce alespoň 12 hodin. Hotové těsto rozválíme na asi 3 až 4 silný plát a vykrajujeme tvary. Perníčky položíme na plech s mírným rozestupem. Můžeme je potřít rozšlehaným vejcem pro větší lesk, ale pokud plánujete perníčky zdobit, není to nutné. Pečeme při teplotě 160 stupňů přibližně 10-15 minut.

Upečené a vychladlé perníčky zdobíme polevou podle chuti a vlastní fantazie.

Prvorepublikové perníčky

Prvorepublikové perníčky dělávala kdysi babička a byly lahodné. Jde sice o trochu složitější recept, ale pokud si na něj troufnete, nebudete litovat.

Vánoční perníčky z první republiky

Postup:

V hrnci ve vodní lázni zahřejeme za stálého míchání med a cukr. Až bude cukr důkladně rozpuštěný, necháme směs vychladnout a následně ji přelijeme do mísy. Přes sítko přisypeme do mísy mouku, sodu, perníkové koření a kakao. Následně přidáme vejce a zapracujeme hladké lesklé těsto.

Těsto zakryjeme utěrkou nebo jej zabalíme do potravinářské folie a uložíme do chladu alespoň na 4 hodiny, ale ideálně přes noc. Druhý den hotové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný zhruba 5 mm a formičkami vykrojíme motivy. Perníčky vyložíme na plech s mírnými rozestupy a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 – 15 minut.

Po vychladnutí zdobíme polevou.

Zdravější medové perníčky

Zdravější variantou perníčků jsou ty medové bez cukru. Můžete je připravit předem a dát do krabice s kouskem jablka nebo rovnou dlabat.

perníčky z medu

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme pár hodin odležet v chladu. Následně na pomoučeném vále připravíme plát o tloušťce cca 3 – 4 mm. Z těsta vykrojíme perníčky, naskládáme na plech a můžeme zdobit mandličkami. Na závěr pomažeme bílkem pro větší lesk a dáme péct do trouby na 190 stupňů cca 10-12 minut. Perníčky jsou hned měkké.

blogplnyzivota_recepty

Tipy na závěr:

  • pokud se bude těsto drobit, přidejte více másla
  • pokud se bude těsto lepit, přidejte trochu mouky
  • pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější, raději jej dejte méně(těsto nabyde na objemu a změkne i s menším množstvím)
  • pokud děláte perníčky předem, vložte je hotové do krabice s kouskem jablka – perníčky zůstanou měkké
Líbil se ti článek?

další články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.