Blíží se Vánoce a s ním i vůně čerstvě upečených vánočních perníčků. V dnešním článku vám ukážu 5 receptů na nejskvělejší vánoční perníčky, polevu a perníkové koření.
Bez vůně vánočních perníčků si nedokážu představit prosinec a adventní čas. Ať už perníčky pečete vy nebo vaše rodina, vždy jsou vděčným kouskem cukroví. Dnes Vám ukážu 5 receptů na vánoční perníčky, které stojí za to vyzkoušet.
Na konci článku najdete i recept na perníkové koření a klasickou polevu na zdobení.
Anýzové vánoční perníčky
Tento recept se výborně hodí pro zapomnětlivější jedince, kteří si na pečení vzpomenou pár dní před Vánoci a chtějí dokonalé a hlavně měkké perníčky. Anýzové perníčky jsou voňavé, lahodné a hlavně hned měkké.
Postup:
Nejdříve si rozdělíme zvlášť do misky žloutky a zvlášť bílky. V misce promícháme med, cukr, máslo a žloutky. Následně přidáme mléko a všechno koření. Veškeré ingredience v míse důkladně promícháme a přidáme mouku a ušlehaný sníh z bílků.
Všechny přísady dobře zapracujeme do sebe a z těsta uděláme bochníček, který vložíme do moukou vysypané nádoby. Těsto přikryjeme a necháme odpočívat přibližně 12 hodin na dně lednice.
Druhý den těsto vyválíme na tloušťku asi 3 až 4 mm a můžeme vykrajovat různé tvary podle formiček. Vánoční perníčky pečeme přibližně 7-10 minut při teplotě 170 stupňů. Ještě horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku, dáme vychladnout a můžeme zdobit.
Na zdobení můžeme použít cukrovou polevu, dortové perličky, zdobící barevné posypky apod.
Vánoční perníčky s perníkovým kořením Vitana
Pokud se u vás doma koření v podobě badyánu, hřebíčku, skořice a anýzu běžně nenachází, můžete vyzkoušet recept na vánoční perníčky s již hotovou perníkovou směsí od Vitany.
Postup:
Do velké mísy nejdříve nasypeme veškeré sypké ingredience, které následně důkladně promícháme. Potom přidáme veškeré “mokré” suroviny a vše důkladně promícháme a zapracujeme na měkké vláčné těsto.
Takto připravené těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a důkladně zapracujeme, aby se chovalo podobně jako plastelína. Takto připravené těsto obalíme do potravinářské folie a necháme alespoň dva dny v lednici uležet.
Po dvou dnech si těsto rozválíme na cca 3 až 4 mm placku, ze které vykrajujeme perníčky. Vykrojené kousky dáváme s rozestupy na plech a pečeme asi 8 – 10 minut při teplotě 170 stupňů.
Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku. Perníčky necháme vychladnout a následně zdobíme bílou polevou.
Kávové vánoční perníčky
Postup:
Celá vejce utřeme s cukrem do pěny, do které vmícháme rozpuštěné máslo a po lžicích uvařenou černou kávu. Následně přisypeme veškeré sypké ingredience přes sítko do mísy.
Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v ledničce alespoň 12 hodin. Hotové těsto rozválíme na asi 3 až 4 silný plát a vykrajujeme tvary. Perníčky položíme na plech s mírným rozestupem. Můžeme je potřít rozšlehaným vejcem pro větší lesk, ale pokud plánujete perníčky zdobit, není to nutné. Pečeme při teplotě 160 stupňů přibližně 10-15 minut.
Upečené a vychladlé perníčky zdobíme polevou podle chuti a vlastní fantazie.
Prvorepublikové perníčky
Prvorepublikové perníčky dělávala kdysi babička a byly lahodné. Jde sice o trochu složitější recept, ale pokud si na něj troufnete, nebudete litovat.
Postup:
V hrnci ve vodní lázni zahřejeme za stálého míchání med a cukr. Až bude cukr důkladně rozpuštěný, necháme směs vychladnout a následně ji přelijeme do mísy. Přes sítko přisypeme do mísy mouku, sodu, perníkové koření a kakao. Následně přidáme vejce a zapracujeme hladké lesklé těsto.
Těsto zakryjeme utěrkou nebo jej zabalíme do potravinářské folie a uložíme do chladu alespoň na 4 hodiny, ale ideálně přes noc. Druhý den hotové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný zhruba 5 mm a formičkami vykrojíme motivy. Perníčky vyložíme na plech s mírnými rozestupy a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 – 15 minut.
Po vychladnutí zdobíme polevou.
Zdravější medové perníčky
Zdravější variantou perníčků jsou ty medové bez cukru. Můžete je připravit předem a dát do krabice s kouskem jablka nebo rovnou dlabat.
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme pár hodin odležet v chladu. Následně na pomoučeném vále připravíme plát o tloušťce cca 3 – 4 mm. Z těsta vykrojíme perníčky, naskládáme na plech a můžeme zdobit mandličkami. Na závěr pomažeme bílkem pro větší lesk a dáme péct do trouby na 190 stupňů cca 10-12 minut. Perníčky jsou hned měkké.
Tipy na závěr:
- pokud se bude těsto drobit, přidejte více másla
- pokud se bude těsto lepit, přidejte trochu mouky
- pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější, raději jej dejte méně(těsto nabyde na objemu a změkne i s menším množstvím)
- pokud děláte perníčky předem, vložte je hotové do krabice s kouskem jablka – perníčky zůstanou měkké