moje tvorba
Jídlo a recepty recepty nápojů

Recept na Opilou sváteční dýni

Sice už je únor, ale počasí připomíná spíše předvánoční čas. Proto jsem se rozhodla zveřejnit můj výtvor. Recept na Opilou sváteční dýni najdete ve článku.

Mám ráda výzvy, takže alkoholová výzva s eshopem alkohol.cz na téma víno a dýně pro mě byla jasnou volbou. Úkol byl jasný – vymyslet recept, který obsahuje víno, ať už bílé nebo červené, a jakoukoliv dýni.

Milovníky červeného vína potěší kombinace dýně, koření a červeného vínka. K dispozici jsem měla červené suché víno Cabernet Sauvignon z francouzského Domaine des Deux Ruisseaux. Musím říct, že tohle víno bylo vynikající i samotné, ale do našeho dýňového drinku se skvěle hodilo díky své ovocné třešňové vůni. A tady je můj recept.

Ingredience:

• kousky dýně (já použila Hokaido)
• jablko
• červené víno (já použila Cabernet Sauvignon)
• hřebíček
• skořice

A zkoušela jsem dvě varianty receptu sváteční Vánoční dýně – studenou nebo teplou verzi. Studená verze je lahodná a osvěžující. Teplá naopak krásně prohřeje po dlouhých zimních procházkách.

Jak na to:

  1. Nejdříve si oloupeme dýni a nakrájíme ji na kousky. Potom ji chviličku povaříme, aby nám trošku změkla. Nesmí se připálit! Proto ji trošku podlijeme vodou a povaříme pouze na mírném ohni a opravdu na chvilku.
  2. Mezitím si okrájíme jablíčko, které také nakrájíme na kousky a přidáme k povařené dýni. Vše společně ještě na chviličku povaříme a neustále mícháme.

A nyní máme tedy dvě možnosti, jak pokračovat. Buď si vybereme studenou verzi nápoje nebo teplou verzi, která mě osobně oslovila víc.

V případě studené verze Vánoční dýně:

  1. Když jsou kousky dýně i jablka dostatečně měkké, tak je stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
  2. Naplníme vyšší skleničku ledem a lžičkou do ní přidáme vychladlou kombinaci dýni a jablka. Zalijeme červeným vínem a přidáme hřebíček a celou skořici. Podáváme ozdobené s kousky dýně nebo jablka.

V případě teplé verze Vánoční dýně:

  1. Stáhneme rendlík s dýní a jablkem z plotny a poprášíme tuto směs skořicí (podle chuti – já osobně mám ráda více skořicové zimní drinky, takže dávám více skořice). Zamícháme a vrátíme na plotnu. Přilijeme červené víno a na mírném ohni necháme prohřát a stále mícháme, aby se nám pití nepřipálilo.
  2. Přidáme hřebíček a ještě jednou pořádně zamícháme na plotně. Stáhneme naše pití z plotny a pomocí naběračky naléváme do vysokých sklenic s ouškem. Opět zdobíme pomocí jablíčka nebo dýně. Můžete přidat i kousek celé skořice na ozdobení.
recept na Opilou sváteční dýni
Opilá sváteční dýně

Poznámka na závěr:

Já mám ráda kousky koření jako skořice nebo hřebíčku v pití. Stejně tak jako kousky ovoce. Ale pokud víte, že někteří vaši hosté plavající kousky neocení, tak drink nalévejte přes sítko. Ovoce i kousky koření zůstanou na sítku a můžete je vyhodit a vaši hosté dostanou vynikající horký nápoj, který si mohou vychutnat bez zbytečného lovu kousků.

recept na opilou vánoční dýni
Opilá sváteční dýně bude chutnat určitě všem hostům.
Summary
Recipe Name
Opilá sváteční dýně
Sabča
Published On
Preparation Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

další články

2 Comments

  1. Zní to zajímavě, vyzkouším 🙂 Já jsem se účastnila minulý rok zase výzvy, kde bylo za úkol uvařit něco s dýni… já uvařila dýnově noky s kuřecím masem a sýrovým přelivem (kdyby Tě to zaujalo, tak recept najdeš u mě na blogu) 🙂

    Kalamita life

    1. Díky za tip, rozhodně se podívám. Dýni jsem si poslední dvě zimy dost oblíbila. Ať už polévku, v pití nebo zapečenou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *