šťavnatá krkovička na černém pivu
Jídlo a recepty recepty jídel

Šťavnatá krkovička na černém pivku

Šťavnatá krkovička na černém pivu se hodí ke skvělému svátečnímu obědu. Recept mám již dlouho z Kuchařky pro dceru. A jde o opravdu jednoduchý recept, který zvládne i začátečník.

obtížnost: snadné
doba přípravy: 1,5 hodiny včetně přípravy

Co budete potřebovat? (recept pro 2 porce)

• vepřová krkovice ( 2 kousky – nebo pro velké jedlíky je možno více)
• anglická slanina ( 4 plátky)
• černé pivo (bude vám stačit 1/2 plechovky nebo lahváče)
• cibule (1 menší bude stačit)
• česnek (2-3 stroužky)
• sůl

• pekáček nebo zapékací mísu
• alobal
• otvírák na pivo (pokud berete v lahvi)

A pár poznámek – vepřová krkovice může být s kostí i bez kosti. Já použila krkovičku bez kosti, ale je to opravdu jen a jen na vás. A ohledně pivka – nebudete ho potřebovat celé, takže můžete zbytek nalít do skleničky a podávat k obědu. Pokud použijete světlé pivo, bude jídlo chutnat jinak, než když použijete černé pivo. A to samé platí o značce piva. Každá značka piva chutná jinak – některá piva jsou více cítit po kvasnicích, jiná jsou více hořká apod. Doporučuji tmavého Kozla nebo světlou Plzeň.

Jdeme na to:

  1. Předehřejeme troubu na 220°C a mezitím si omyjeme vepřovou krkovici, osušíme papírovou utěrkou a osolíme z obou stran. Maso vložíme do pekáčku tak, aby bylo natěsno.
  2. Oloupeme cibuli a česnek a obojí nakrájíme na tenké plátky, které položíme do pekáčku na maso.
  3. Vše zakryjeme plátky anglické slaniny a nakonec zalijeme pivem. Jak moc? To záleží jen a jen na vás, ale pivo nesmí být výš než anglická slanina.
  4. Pekáček zakryjeme alobalem a pořádně utěsníme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200°C – 220°C cca 75 minut. Pokud chceme mít zdravější barvu masa, tak na posledních 10-15 minut sundáme alobal.
  5. A můžeme servírovat. Asi jste si všimli, že jsem nemluvila o příloze. Máte dvě možnosti – buď výpek zahustit a podávat s rýží či bramborem nebo nechat výpek tak, jak je a podávat s čerstvým krajícem chleba. Nebo v našem případě s rohlíčkem 🙂
šťavnatá krkovička na černém pivu
Šťavnatou krkovičku na černém pivu můžeme podávat s rýží, s knedlíkem nebo s pečivem.

Tak jak vám chutná?

Nebo máte raději chuť na kuřecí maso? Vyzkoušejte Kuřecí Teriyaki s kari rýží nebo Kuřecí stehna s meruňkovou glazurou.

Summary
Recipe Name
Šťavnatá krkovička na černém pivu
Sabča
Published On
Total Time

další články

2 Comments

  1. wow mňam, sice vepřové moc nemusím, ale tohle bych si klidně dala

    1. Já vepřové jím okrajově, ale tento recept je výborný : )

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *